10 juni 2010

De Boskapel.



Rond 1658 hebben onbekenden een Lievevrouwbeeldje opgehangen aan een oude eik in het bos dat toebehoorde aan de baron van Imde. Dit bosje lag op de grens van de parochies Meuzegem – Imde, Wolvertem – Rossem en St-Brixius-Rode, bijna hetzelfde gebied als dat van de huidige parochiefederatie Wolvertem. Hier kwamen steeds meer mensen bidden en hun voorbeeld wordt tot op vandaag gevolgd. Deze uiting van Mariadevotie kaderde in de benarde tijden die deze streek toen doormaakte, want vooral de 17de eeuw werd vaak “ongelukseeuw” genoemd. Oorlogen en besmettelijke ziekten zoals de pest teisterden de bevolking.
De mensen waren angstig en stelden een groot vertrouwen in God en in de Heilige Maagd. Nog maar korte tijd hing het Mariabeeldje aan de eik of er gebeurden buitengewone dingen. Hoe meer volk op deze bidplaats samenstroomde, des te meer toonde de Moeder Gods haar goedhartigheid aan zieken en bedrukten. Op bepaalde dagen werden er meer dan 8000 pelgrims geteld.
Sindsdien wordt Moeder Maria hier nog steeds vereerd als “Behoudenis der Kranken, Troosteres der Bedrukten en als Toevlucht voor al wie lijdt”. Dit merk je ook aan de houten draperieën met zeven unieke afbeeldingen van de Smarten van Maria, die in de absis van de kerk zijn opgehangen.
De eerste houten Boskapel werd vanaf 1695 vervangen door een stenen gebouw. Toen er in 1699 op het feest van Onze-Lieve-Vrouw Boodschap bijna 10.000 pelgrims opdaagden, droomde de pastoor al van uitbreiding. Er kwam een klokje in de toren en de kapel werd verder afgewerkt met de financiële steun van de prins van Turn en Tassis, de toenmalige kasteelheer van Imde. Op de prachtige barokke halsgevel kan men nog steeds zijn wapenschild bewonderen.
De kapel is open op zondag van 10 tot 17 u. Elke woensdagavond van mei tot september is er een Mariaviering en de plechtige hoogdagen voor de kapel zijn: de eerste zondag van juli, het feest van 15 augustus en de Kaarsjesprocessie op de laatste woensdag van de maand augustus

Geen opmerkingen: