16 december 2010

De Oude Durme.

















De Oude Durme is een afgesneden meander van de Durme. Tot 1934 kronkelde de Durme van Hamme naar Waasmunster. Door de rechttrekking staat deze meander niet meer onder invloed van eb en vloed. Sindsdien is de Oude Durme een uniek stukje natuur dat een aantrekkingskracht heeft op fauna en flora.
In het gebied komen planten voor zoals ogentroost, veenwortel en dotterbloem. Ook amfibieĆ«n zoals de gewone pad, bruine kikker planten er zich voort. Vogels als geelgors, porseleinhoen en watersnip vinden er een geschikte leefgomgeving. Het gebied is dan ook Europees beschermd als habitat – richtlijngebied.
In de Oude Durme komen minstens 15 verschillende vissoorten voor waaronder baars, bittervoorn, blankvoorn, blauwbandgrondel, giebel, karper, rietvoorn, snoek, snoekbaar, zeelt en zonnebaars. In de rietkragen van de Oude Durme vinden vissen een ideaal gebied om te rusten, te paaien en te schuilen.
Het is tevens een prachtig gebied om een zeer rustige wandeling te maken, zelfs op eender welk moment van het jaar.

2 opmerkingen:

maaike zei

De Durme is me bekend van de wandeltochten en de streek er rond is inderdaad prachtig. Leuk dat je er wat aandacht aan besteedt.

Anoniem zei

in mijn buurt is er ook een afgebroken stuk van een rivier. Alleen wel van de Schelde.
ook een prachtig natuurgebiedje